“La gran meta de la educación no es el conocimiento, sino la acción”. Herbert Spencer

Què és l’educació social?

Sembla mentida que podem definir de tantes maneres diferents un mateix concepte. Com a petit grup la vam definir com: l’educació social és un procés d’acompanyament integral i holísic, a través de la transmissió de valors i aprenentatges, a les persones amb risc de vulnerabilitat i/o exclusió, dotant-los de recursos i eines per desenvolupar-se correctament en la societat actual.

Durant la posta en comú de les opinions de les companyes, en petit grup, vam estar debatin sobre la importància que tenen les paraules a l’hora de definir un concepte, i pel que fa el d’educació social, aquesta comprèn tants aspectes, tants col·lectius i tantes maneres de fer i de pensar, que s’ha de generalitzar molt per trobar una definició que s’apropi el màxim possible al concepte.

Durant el debat amb tota la classe va ser qüestionat el concepte de «gent determinada en risc social». ¿No és veritat que tots d’una manera o d’una altra estem en risc social? Encara que no ho apreciem, tots, a llarg de les nostres vides hem rebut una educació social, ja sigui a la família, a l’escola, amb els amics,…

Tot i tenir cada persona la seva pròpia expectativa d’educació social, des del 10 d’octubre de 1991, la formació Reial Decret considera que l’educació social està formada per tres branques, la de l’animació sociocultural, la d’educació especialitzada i la d’educació d’adults, i la defineixen com actual, superadora i integradora d’antigues figures i distincions ocupacionals i superadora de marcs com a educació no formal, informal, extraescolar o exclusiva de SSSS. Està considerada com un dret a la ciutadania i una comuna professió de caràcter pedagògic.

Una altra definició que hem de tenir en compte a l’hora de formar la nostra, és la de la ASEDES, Associación Estatal de Educación Social: Dret de la ciutadania que es concreta en el coneixement d’una professió de caràcter pedagògic, generadora de contextos educatius i accions mediadores i formatives, que són àmbit de competència professional de l’educador social, i que això possibilita la incorporació del subjecte de l’educació a la diversitat de les xarxes socials, entesa com el desenvolupament de la sociabilitat i la circulació social; i la promoció cultural i social, entesa com a obertura a noves possibilitats de l’adquisició de béns culturals. Els educadors tenen dues funcions fonamentals, l’acollidora, que està orientada a incloure en el nostre espai d’interacció persones i/o col·lectius per poder promoure processos de canvi que possibilitin el seu desenvolupament cultural i/o educatiu; i la delimitadors, que és l’establiment d’acords, compromisos i límits amb col·lectius i/o persones amb finalitat socialitzadora.

Des de la AIEJI, l’Associació Internacional d’Educadors Socials la defineixen així: l’educació social és una teoria de com les condicions psicològiques, socials i materials, i diferents orientacions de valors que promouen o dificulten el desenvolupament i el creixement, la qualitat de vida i el benestar de l’individu o del grup.

Totes aquestes són definicions diferents, definicions que s’encaren més en el sentit de la professió, altres que prefereixen veure-la com una ciència, i altres com una forma d’actuar. Sincerament, des del meu punt de vista no hi ha cap que sigui totalment incorrecta, hi ha mil i una maneres de veure i representar l’educació social, i per tant de considerar-la. Hem de ser conscients d’això, i per tant no agafar cada definició com contradictòria a un altra, sinó com complementaria entre elles.

La fotografia següent és el conjunt de conceptes més destacats després centenars de definicions d’Educació Social per diferents professionals de l’àmbit, fet per la Fundació Pere Tarrés.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s