“No somos marionetas en manos de políticos y banqueros” 15M

17novembre-retallades-educacio-15m-jesusgpastor-23El despertar de les places

Parlem del poder de la participació. En l’anterior post parlava sobre aquesta, les seves definicions i la seva classificació, i un bon exemple el podem trobar a “El poder de les places”, un documental del moviment de 15M a Barcelona, a la Plaça Catalunya, dirigit per Lluc Güell Fleck i Jordi Oriola i Folch.

Aquest moviment, el moviment dels indignats, va sorgir per crear una nova forma de protesta, de manera pacífica i mitjançant el diàleg, on tothom pogués participar i crear un espai comú per poder manifestar la situació preocupant de l’entorn, del país. Es va produir una explosió de participació ciutadana que mai abans s’havia vist. Tot això va ser a causa del desenvolupament d’una sensació, general, de manipulació per part dels polítics i les administracions, per la mala gestió d’aquestes, i la democràcia inexistent, amb el lema «Democracia real ¡YA! No somos mercancía en manos de políticos y banqueros». Ocupant llocs emblemàtics, a Barcelona, la Plaça Catalunya, i a Madrid, la Puerta del Sol, van fer que aquells espais que només eren de pas, es transformessin en símbols de lluita ciutadà. Gràcies al canvi de protesta, mitjançant una acampada, la població es va anant apoderant i certificant que el poder ciutadà i participatiu podia arribar a més.

Aquest documental il·lustra la vivència de persones implicades en el 15M. Expliquen les seves sensacions durant el moviment i les seves percepcions un any després de l’acampada.

En el 15M es va aconseguir una participació de control ciutadà, ja que va ser la ciutadania que va promoure l’acte i va mobilitzar a moltes persones. Desenvolupaven política al carrer, organitzaven assemblees per poder actuar en col·lectiu, i poder protestar pels drets i canvis de polítiques per afavorir a la població en àmbits com el de la sanitat, la cultura, l’educació, l’habitatge, la immigració, l’economia, el medi ambient, entre altres. Era una manera de donar a conèixer situacions i problemes dels quals no estàvem informats, i que tampoc sabíem de la seva existència, ja que alguns no ens influeixen directament i no els hi donem la importància necessària. Tampoc en teníem coneixença d’aquests problemes a causa de la mala gestió dels mitjans de comunidocumento_20_optimizada-1280x720cació, a part de no informar-nos de certes situacions existents en el nostre país, van criminalitzar el moviment, tractant-los de salvatges, violents i simples “perroflautas”. Això va provocar per una part un rebuig per part de la població, la qual només rebien informació del moviment pels
mitjans de comunicació, i per una altra part, una sensació d’indefensió de totes les persones que participaven en el moviment.

Tot i aquest rebuig, van haver moviments paral·lels en barris i cuitats, que van ajudar a afavorir la cohesió social, i així, lluitar contra les desigualtats. Arrel del 15M es van crear diferents moviments polítics que lluitaven a favor de la població i amb els ideals del 15M, com per exemple Podemos.

Aquest moviment ha sigut un impuls per tota aquella gent que no s’atrevia a protestar, que no s’atrevia a sortir al carrer per si es trobava sol, ha generat un apoderament general de la població que ha desenvolupat una sensació de superació i de poder de la societat amb el qual es poden dur a terme allò que es desitja, la força de poder dir que treballant junts augmenta la força, que potser aquest 15M no era per fer cap canvi polític, sinó un canvi en la mentalitat de la població, de què participant és la manera de transformar aquelles coses que ens involucren i que també, encara que ens facin creure que no, en tenim veu i vot.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s