“Todos tenemos una consigna en esta vida” Juanfran

Construint itineraris vitals des de la perifèria

Així és com van començar la conferència el passat tres de novembre el Mariano i Juanfran, dos educadors socials que participen construint un projecte educatiu al centre de la Cruïlla, ubicat a Ciutat Meridiana. Aquest centre també compta amb altres projectes de diferents àmbits, com per exemple pfi d’auxiliar d’Hosteleria, UEC, Centre Obert… Van observar que a “Villa desaucio” (Ciutat Meridiana), a Torre Baró, a Vallbona,  a Moncada, a Trinitat Nova, a Roquetes i a Verdull  hi havia una població jove molt variada i diferjovenes-del-proyecto-cruina-viernes-mediodia-1414863923621ent, de tot tipus, però un gran índex de joves sense treball, sense estudis, sense ganes de formar-se o d’experimentar, i gràcies a aquesta anàlisi van decidir empènyer el projecte, aquest tracta entre altres coses d’una inserció laboral, mitjançant la cuina.

Que significa la consigna?

Tothom seguim unes consignes imposades o decidides per l’entorn de cada persona, i per tant no podem pretendre canviar aquestes consignes de la gent quan “vens de fora”, ja sigui de fora de l’ambient familiar, dels amics o dels companys. Aquesta consigna s’ha format i argumentat d’alguna manera, a partir d’uns valors que una persona té o l’han ensenyat, i per tant no podem canviar aquesta manera de veure les coses d’un dia a un altre, s’ha de dedicar temps i paciència. Però tot i això, hem de dir que cada família educa com pot i tenen possibilitats diferents per dur-ho a terme.

Podríem dir que és com parlar en diferents idiomes, cadascú veu el món d’una manera, i una cosa que algú la veu lògica i normal, altres no la veuran necessària. L’exemple que ens van argumentar va ser el simple fet de fer cua, si una persona mai ha hagut de fer-la, no tindrà la paciència per esperar el seu torn.

Però amb aquest concepte de consigna, també hem de ser capaços de veure els aspectes positius de les persones. Els joves amb els quals treballen tenen la seva història i per tant les seves habilitats i capacitats, i que moltes vegades sorprenen. I per tant les possibilitats i l’experiència de cada persona ens permet fer moltes coses en comunitat.

L’entorn

L’entorn és un dels aspectes fonamentals en la identificació i el desenvolupament personal. Ens trobem en un món en el qual hi podem trobar realitats molt diferents. No podem analitzar a totes les persones amb els mateixos ítems. I és en aquest punt on entra l’entorn de cada persona.

Com a Educadors Socials, com treballen?

Per poder intentar transformar les coses i canviar les consignes que s’han imposat els joves, és fonamental treballar amb les emocions. Juntament amb això, Juanfran i Mariano consideren important treballar amb ells seguint aquests ítems:

  • Potenciar la participació.
  • Els protagonistes són ells. Totes les idees que proposin s’han d’intentar treballar i poder que es dugui a terme.
  • Motivar-los.

Aquestes tres idees van de la mà. Ells i elles tenen idees, les plantegen (participen), i com veuen que hi ha gent interessada en aquestes i que fa el possible per dur-les a terme (protagonistes), augmenten les ganes d’aportar idees (motivació).

La formació d’entitats de joves, com per exemple l’associació de joves, crea un espai dedicat a ells i adaptat a les seves necessitats, afavorint a la participació social i al desenvolupament d’un esperit crític i constructiu.

En resum, Cruïlla és un espai obert a canvis i sense una estructura fixa, s’adapta a la gent, sobretot als infants i joves que necessiten implicar-se en espais com aquest. Treballen per i amb ells.

“Cuidem al que cuida”

A continuació adjunto el link de la web del Centre Cruïlla

http://www.centrecruilla.com/

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s