“Uno de los principales objetivos de la educación debe ser ampliar las ventanas por las cuales vemos al mundo” Arnold H. Glasow

El passat dia 2 d’octubre es va celebrar el Dia Internacional de l’Educació Social, i per commemorar-ho, educadors socials i gent dedicada al món dels serveis a la comunitat, van realitzar diferents actes arreu de Catalunya. En vull destacar dos d’importants:

El primer, són les Portes Obertes d’Aldeas Infantiles, de la qual, vam tenir el privilegi de què en Rubén, un company de la classe ens expliqués diferents coses, entre altres, ens va fer una lectura d’un llibre anomenat “Carta de drets i deures dels cartanens, nenes i adolescents que viuen en centres“, nomenant drets i deures que tenien les persones residents en centres. Un llibre que deixa entre veure les dificultats d’aquests interns, pel simple fet la creació d’un document on hi ha plasmat alguns drets com el de ser respectat o tenir assistència mèdica. Perquè aquest llistat? Perquè se’ls hi pot oblidar que la gent ha de ser respectada, o que han de respectar? És un tema que em fa reflexionar sobre les condicions d’aquests infants i joves en centres, i que potser no li donem la importància necessària que hauria de tenir. És un àmbit de l’educació social, o de la societat en general, que està amagat, que no es parla d’aquests centres o de les situacions que tenen. Com viuen aquests nens i joves? Si els mateixos que els haurien d’ajudar a subsistir, els hi posen traves per arribar allà on ells volen, com acabaran?

Un altre dels actes que vull destacar és el “Carnaval de Blogs“, un moviment, a partir de la xarxa, que consistia a què aquests professionals tinguessin l’oportunitat d’expressar-se lliurement a partir dels seus blogs, i reflexionar sobre “L’Educació Social com a garant dels drets de la ciutadania“. Aquest esdeveniment va ser impulsat pel Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya.
Un aspecte important que sortia en alguns blogs dels Educadors Socials, va ser el del dubte del concepte Ciutadania. En el blog de María José Aguilar trobem aquest fragment:

Según el Consejo de Europa, ciudadano/a es cualquier “persona titular de derechos y obligaciones en una sociedad democrática”. Es decir, la ciudadanía nos remite necesariamente a un contexto político. Y si la ciudadanía -como indica Marshall-, es el estatus que se concede a los miembros de una comunidad política, cualquier exclusión de la ciudadanía significa una disminución de derechos. Parece obvio, entonces, que no puede haber ciudadanía PLENA sin el reconocimiento (y su consecuente posibilidad de ejercicio) de TODOS los derechos (humanos, sociales, económicos, civiles y culturales). Dicho en otras palabras: el no reconocimiento, o la limitación en el ejercicio, de algún derecho, significa una devaluación-eliminación del estatuto de ciudadana/o”.

Per tant, podríem modificar el títol del tema dels blogs, per exemple: “L’Educació Social com a garant dels drets de totes les persones”, com a aspecte general engloba a tothom i no discrimina ni elimina a ningú per les seves característiques.

Actualment, estem patint una pèrdua i una crisi d’aquest dret, convertint-los en privilegis i en un negoci. Tenim l’inconvenient que la majoria d’Educadors Socials treballen amb recursos que proporciona l’Estat, i amb les polítiques que només ells decideixen. Això està provocant una individualització de la població i una disminució de la solidaritat entre aquesta, a causa dels canvis polítics, educatius i culturals.Aquest professional argumenten que existeix la necessitat d’un augment d’ajuda social i d’un canvi a l’hora d’enfocar els problemes, tant de la població en general, com dels Educadors Socials, però la crisi i les polítiques actuals han provocat l’escassetat de professionals i d’estructures per poder desenvolupar i garantir els drets a totes les persones.

Tenim el dret de conèixer els nostres drets. Els professionals manifesten una necessitat de canvi en l’enfocament de l’educació i l’evolució d’aquesta. Una educació alliberadora, un moviment d’apoderament, una educació per a la participació de la ciutadania en aspectes socials, aquests són els aspectes que hauríem d’incloure per poder arribar a allò que volem i necessitem, poder desenvolupar un pensament crític i actuar per a la societat.

carnavaldeblogs_cat                                                                                                      Per més informaciò, a continuació adjunto el link on podreu trobar tots els blogs que han participat en aquest dia tan especial: http://ceesc.blogspot.com.es/2016/10/carnaval-de-blogs-2016.html

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s